Durant les darreres setmanes hem estat immersos en l'itinerari “Com és que ens arriba l’olor de les flors?”.
Tot va començar quan vam formar els nous grups de treball Summem i vam establir els rols dins de cada equip mitjançant el pla d’equip. Un cop fets els grups, vam dissenyar les portades del dossier de grup. En aquell moment, aprofitant que el projecte girava entorn de l’aire i les olors, ens van proposar una idea: pensar com podríem fer que les classes de l’escola fessin més bona olor. Després de debatre-ho, vam arribar a la conclusió que la millor opció era elaborar una colònia. Però abans, calia investigar i aprendre moltes coses per saber com fer-ho.
Amb els equips ja definits, vam realitzar una activitat per treballar el sentit de l’olfacte, que havíem identificat com el responsable de captar les olors. L’activitat consistia en olorar sis pots amb diferents substàncies i, en equip, respondre una sèrie de preguntes. Vam utilitzar la tècnica cooperativa del “llapis al mig” i, en acabar, vam redactar un diari de sessions per valorar com havia funcionat la dinàmica. Finalment, vam compartir les conclusions amb tota la classe a través dels portaveus dels equips.
Seguidament, vam veure un vídeo titulat “L’olfacte, el sentit oblidat”. A partir d’aquest recurs audiovisual i amb la mateixa tècnica cooperativa, vam treballar unes preguntes en grup. Després, igual que en l'activitat anterior, vam elaborar el diari de sessions i vam fer una posada en comú amb els portaveus dels equips.
Després d’aquestes primeres activitats, vam passar a estudiar les característiques de l’aire mitjançant diversos experiments:
-
Podem inflar un globus dins una ampolla?
Cada grup va col·locar un globus dins d’una ampolla i va intentar inflar-lo. Van comprovar que era impossible perquè l’aire dins l’ampolla no podia sortir. Després de fer un forat a la base de l’ampolla, sí que van aconseguir inflar el globus, ja que l’aire podia escapar. -
L’aire té pes.
Utilitzant una balança, van penjar un globus inflat i un altre sense inflar. Van observar que el globus inflat pesava més, demostrant així que l’aire també té massa. -
El globus màgic.
Van posar vinagre dins d’una ampolla i bicarbonat dins un globus. En ajuntar els dos elements, es va produir una reacció química que va inflar el globus automàticament.
Després de cada experiment, vam omplir una fitxa tècnica per recollir tota la informació i les conclusions.
A continuació, vam organitzar totes les idees extretes dels experiments i vam elaborar un mapa conceptual sobre l’aire. Per consolidar els aprenentatges, cada grup va redactar un text explicatiu amb els conceptes clau del mapa.
Quan vam considerar que ja teníem els coneixements necessaris, vam començar l’elaboració de la colònia. Cada grup Summem es va encarregar de portar el material necessari i, en dues sessions, vam crear les nostres pròpies colònies. Va ser una experiència molt entretinguda i enriquidora.
Per tancar l’itinerari, cada grup va fer una exposició oral per explicar el procés que havien seguit per fer la colònia.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada